analytics

CrossFit: Wat is het en waarom is het zo populair?

Voor velen is CrossFit maar een onbegrijpbare term. Je hoort het tegenwoordig overal als je een beetje bezig wilt gaan met trainen, maar wat is het nou precies? en waarom is deze trainingsmethode zo populair? In dit artikel vind je antwoorden op deze vragen. We behandelen bekende begrippen als WOD, AMRAP en EMOTM en leggen uit wat ze betekenen.

Het begin van CrossFit

In de jaren ’90 introduceerden de Amerikaanse turners Greg en Lauren Glassman CrossFit aan de wereld. Ze waren op zoek naar een nieuwe work-out methode die niet teveel gefocust was op gewichtheffen, en die voor iedereen toegankelijk zou zijn. Jaren voor de introductie van CrossFit was vooral gewichtheffen de nr.1 workout trainingsmethode in fitnesszalen voor de “non-atleten”. In 1996 opende in Californië de eerste fitnesszaal die volledig aan CrossFit was toegewijd. Hoewel de VS de bakermat is van deze trainingsstijl, wint CrossFit ook in Nederland steeds meer terrein. Momenteel schieten in Nederland zogeheten CrossFit-gyms als paddenstoelen uit de grond. Grote kans dat er bij jou in de buurt ook eentje zit!

Populairiteit

Het is duidelijk dat CrossFit aan een sterke opmars bezig is. Bekende atleten zoals UFC’s Mcgregor is bijvoorbeeld iemand die veel aan deze vorm van training doet. Deze trainingsoptiek vermengt fitness, atletiek en gymnastiek door meerdere oefeningen met zeer hoge intensiteit te incorporeren. Bereid je dus niet voor op een relaxte workout op de loopband, maar op een intensieve workout vol met actie, activiteit en bewegelijkheid.

Het fundament van CrossFit is dat je in een kort tijdsbestek talrijke oefeningen uitvoert, waarbij je lichaam louter functionele bewegingen maakt. Dit betreft acties als rennen, gooien, springen, tillen, klimmen, duwen en trekken. Tijdens een CrossFit-sessie kan je gebruik maken van hulpmiddelen zoals zandzakken, tractorbanden, klimrekken en kettlebells. Ook hebben de meeste CrossFit-gyms een klimrek aangeschaft speciaal om CrossFitters aan te trekken.

CrossFit wat is het

Hoe ziet een CrossFit-training eruit?

Een CrossFit-training kan je onderverdelen in vier segmenten: de warming-up, technische oefeningen, de WOD en de cooling down. We lichten elk deel van de workout hieronder toe.

Warming-up

Iedere CrossFit training begint met een intensieve warming-up waarbij de spieren worden opgewarmd en de hartslag verhoogd wordt. Dit kan starten met dribbelen, strekken en buigen, en hand- en voetlopen.

Technisch onderdeel

Na de warming-up volgt één van de meest essentiële delen van de training. Gedurende dit segment van de training worden alle bewegingen aangeleerd. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de ervaring van de aanwezige CrossFitters. Niet elke beweging is voor iedereen even makkelijk, dus concentratie is cruciaal.

WOD

WOD staat simpelweg voor Workout of the Day. Dit is het meest inspannende deel van de training. Dit onderdeel verschilt per training. Soms moet je zoveel mogelijk cycli van oefeningen uitvoeren binnen een vastgestelde tijd (AMRAP – As Many Rounds As Possible), andere keren moeten alle oefeningen zo snel mogelijk worden afgerond (AFAP – As Fast As Possible). Er zijn verschillende trainingsschema op het internet te vinden waar je je WOD kunt rouleren, zodat er elke keer een ander programma wordt afgewerkt. Dit houdt de trainingen leuk en voorkomt dat je flauw wordt van elke keer dezelfde oefeningen.

Cooling down

Na de WOD volgt er doorgaans een cooling down. Dit is belangrijk om je lichaam enigszins te laten recupereren van de intensieve training. Men kan er ook voor kiezen om extra te werken aan flexibiliteit of mobiliteit. Rekken en strekken of een stukje Yoga passen perfect bij de cooling down en zijn rustgevende oefeningen die je na een intensieve sessie weer tot rust manen.

Competitie is een aspect dat vaak in verband wordt gebracht met CrossFit. Dit is begrijpelijk, aangezien CrossFit uitermate geschikt is voor competitieve activiteiten. In de CrossFit-box worden de individuele tijden op een whiteboard weergegeven, en daaruit wordt een winnaar gedestilleerd. Dit competitieve element kan zorgen voor extra motivatie. Maar als beginner hoef je je hier niet direct in te storten.

Video

Wil je nog meer weten over CrossFit? Bekijk dan onderstaande filmpje over deze trainingsmethode. Let op dat het filmpje wel in het engels is.

Big Brand Boys

Big Brand Boys

Al sinds de start van de site in 2015 zijn we dagelijks bezig met exclusieve designer kleding en parfum voor heren.

Heb je ervaring met het bovenstaande product? Vertel ons erover en laat je reactie hieronder achter.

      Laat een reactie achter

      Big Brand Boys
      Logo